logo

TARTIŞILAN KOMUTAN KUTEYBE BİN MÜSLİM

3yorhan

3yorhan
orhanyusuf@gmail.com
TARTIŞILAN KOMUTAN KUTEYBE BİN MÜSLİM

Tarihçiler Tarafından Çok tartışılan Bir İsim olan ; (669 basra – 715), Emevilerin en önemli Arap komutanlarından biri ve Emevilerin Horasan valisi.

Emevi valisi Haccac'ın 'yi Türklerin fethi ile 705 yılında görevlendirmesiyle beraber,

Kuteybe b.Müslim komutasındaki Araplar Maveraünnehir'e karşı cihad başlattılar.

Kuteybe bin Müslim'in hedefi,

Türklerin hakimiyetinde bulunan Maveraünnehir ve Toharistan'ı fethetmekti.

Sert bir kumandan olan Kuteybe, büyük bir askeri harekata girişti.

Aşağı Toharistan'da bazı şehirleri ele geçiren Kuteybe, dönemin en büyük ve zengin ticaret merkezlerinden biri olan, Baykent'in üzerine yürüdü.

İki ay kadar süren bir mücadeleden sonra başarıya ulaşınca, Araplar Baykent'e girdiler.

Şehrin zenginliğini karşısında varlıkları ele geçirebilmek için bir karışıklık çıkardılar ve birkaç günlük yağmanın ardından şehri yakıp yıktılar. Şehirde eli silah tutan Türkler boğazlandı.

Kadınlar ve çocuklar ise, esir edilerek,

başka yere gönderildi.

Katliamlarla ilerleyen Kuteybe, hayatının son günlerine kadar benzer yöntemleri kullandı. Baykent'in ardından Talkan'da da katliamlara girişen Araplar, teslim olan Türkleri kılıçla öldürdü.

Ayrıca Türkler sıra sıra ağaçlara asıldılar.

Kuteybe, on yılı aşkın bir zaman boyunca saldırdığı Türk diyarlarını yağmaladı, tahrip etti. Saldırılara rağmen Türkler, çeşitli yollarla Arap hakimiyetine direndi.

Örneğin, Semerkant Türkleri Kuteybe'ye cizye vermeyi kabul eden hanları Tarhun'un yerine Gurak Han'ı başa geçirdiler ve mücadeleye devam ettiler.

Kuteybe Semerkant'a senelerce uğraştıktan sonra ancak 711'de girebildi.

Harezm'de de benzer olaylara neden olan Kuteybe, zengin Harezm şehirlerini yağmaladıktan sonra kardeşinin esir ettiği 4.000 Türk gencini boğazlatarak öldürttü.

Kuteybe'nin etkin olduğu bölgelerde Müslüman olmayan halk kısa zamanda malvarlıklarını kaybetti. Zerdüştlüğe sadık kalmak için İran dinine bağlı olanlar ise, yeraltındaki mağaralara kaçmak zorunda kaldılar.

Görevli imamlar, ev ev dolaşarak İslam'a yeni geçenleri namaza çağırıyorlardı.

Kuteybe'nin Türk hükümdar Nizek Tarhan'ı boynunu vurdurarak öldürüşü konusunda ise Taberi, Belazuri, Dineveri ve İbnü'l-Esir'den naklen şunları yazar;

“…Haccac'ın mektubunun gelmesi beklenildi.

Kırk gün sonra cevap geldi.

Haccac Kuteybe'ye, Nizek'i öldürmesini emrediyordu.

Kuteybe, bunun üzerine Nizek'i yanına çağırdı ve boynunu vurdu.

Başını Haccac'a gönderdi.”

Nizek Tarhan'dan sonra bölgede İslamiyet yayıldı ve eski dinini koruyanlar, Budizm'den ayrılmayanlar ise, “kafir” olarak sayıldılar.

Kuteybe'nin ölümünün ardından Maveraünnehir'deki Arap fetihleri kesintiye uğradı.

Kaynak; Vikipedi

***

Nizek Tarhan:

”Akhun imparatorluğunun emevi ordularına karşı direnişiyle ünlenmiş son büyük hükümdarlarından. 700 yılından itibaren maveraünnehir'e yönelen arap saldırılarının hepsini kırmış, sasani hanedanının sistan eyaletinde tekrar kurulmasına yardımcı olmuş ama sonunda hileyle alt edilip idam edilmiştir.”

Etiketler: » »
1840 Kez Görüntülendi.
e-ticaret paketleri
#

SENDE YORUM YAZ

1+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Bu ayetler cemaatler için mi geldi?

    24 Aralık 2020 Köşe Yazıları

    İslam dininde tarikatlerin yeri nedir? Tarikatçilik, dincilik, cemaatçilik Kurana uygun mu? https://www.youtube.com/watch?v=H8WajNHTT3k Bu soruların cevabını gelin birlikte Kuranı Kerimden araştıralım. Bugün ülkemizde çeşitli tarikatlere bağlı birçok grup halinde cemaat bulunmaktadır. Prof. Dr. Esergül Balcı’nın 2018’de hazırladığı rapora göre Türkiye’de belli başlı 30 tarikat ve onlara bağlı 400 kol bulunuyor. Kaynak Cemaatler kendi ekosistemini oluşturmuş ve grupça hareket etmektedir. Peki bu gruplar için Kuran ne diyor? Âl-i İmrâ...
  • Kahlenberg(Alaman Dağı)

    23 Eylül 2020 Köşe Yazıları, Politika, Tarih, Tüm Manşetler

    Bazılarına göre Kahlenberg deyince akıllara Danimarkalı ünlü futbolcu Thomas Kahlenberg gelebilir. Oysa tarihimizin dönüm noktalarından birisi olan bir muhaberenin yaşandığı yerin adıdır Kahlenberg. Günümüzde orta Avrupa da olan Viyana’ya gelen herkesin çıktığı veya çıkarıldığı, İstanbul’daki Çamlıca tepesine benzeyen tepedir. 12 Eylül 1683'te Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu orduları arasında yapılan meydan muhasebesi Kahlenberg Muharebesi ya da Osmanlıların verdiği isimle Almandağı Muharebesi olarak bilinir. Muhar...
  • 40 Ton Altın’ın Hikayesi

    11 Eylül 2020 Köşe Yazıları, Tarih

    40 Ton Altın'ın Hikayesi ve Baş Rostolar Bir Umut Hikayesi Serisi devam ediyor. 40 Ton Altın'ın Hikayesi Başlıyor Burada dinleyecekleriniz gerçek hayat hikayelerinden esinlenerek kurgulanmış olabilir. Ufukta kara gözüktü. Suvari Bey heyecanlıdır. Yol boyunca Çarkçıbaşı ile görüşmüş bir aksilik çıkmaması için tanrıya dua etmiştir. Yolu uzun, yükü ağırdır. Tayfa yükten habersiz ama yükün önemini kaptanların ciddiyetinden anlamıştır. Korumalar eşliğinde bu gemi limana yanaşır.  Nihayet büyük yük ve büyük emanet Kitauların ülkesine ulaştırılmış...
  • Cin Nedir? Cinlerin Özellikleri Nelerdir?

    30 Temmuz 2020 Köşe Yazıları

    Cin, duyu organlarıyla algılanamayan, çeşitli şekillere girebilen, ateşten yaratılmış, ruhanî varlıklara verilen bir addır. Kuranı Kerimde Rahman Süresi 15.inci ayette şöyle tanımlanmaktadır: Cinleri dumansız, saf alevden yarattı. “CİN” adıyla bilinen gerçeği itibarıyla insan gözü tarafından görülemeyen bazen de sahip oldukları özellikler dolayısıyla, bazı insanlara maddemsi görüntüler verebilen canlılardır. Kur’ân-ı Kerîm’de “CİN” kelimesiyle tanımlanan; halk arasında “peri”, “dev”, “hayalet”, “cin”, “ecinni” diye bilinen; görüntülerine gö...