logo

3D YAZICILAR SAYESİNDE ORGAN NAKLİ KOLAYLAŞIR MI?

3yorhan

3yorhan
orhanyusuf@gmail.com
3D YAZICILAR SAYESİNDE ORGAN NAKLİ KOLAYLAŞIR MI?
Savaş, barış, gelecek, güzellik… derken dünyada laftan başka şeyler üretenlerde var.
özellilke canı yananın feryat ettiği; diğerlerinin umrunda olmadığı dünyamızda canı yananlara yardım olabilecek şeyler olması umuduyla;
İlk 3 boyutlu yazıcı ile canlı doku üretimi 2009'da Novagen3d Printing Technology'le başladı. İlk zamanlarda sadece doku baskısı alınabilirken bugünlerde baskısı alınabiliyor. Bu baskı teknolojisi en çok kemik ve kıkırdak dokusu baskısı alınırken kullanılıyor. Hangzhou Elektronik Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacılar 3 boyutlu yazıcı sayesinde ve burun baskısı alabiliyor. Şimdi de Tokyo Üniversite Hastanesi uzmanlar 3D printer ile deri, kemik ve eklem üretmeye çok yakın olduklarını açıkladı. Projenin başındaki Tsuyoshi Takato, ‘Sadece birkaç saat içinde sentetik bir madde ve kök hücreler yardımıyla insan organlarının yapısını tamamen kopyalayabiliyoruz' dedi.
Avustralyalı bilimciler kök hücreden kıkırdak üretebilen bir biyo-mürekkep kullanan 3D biyo-yazıcı ile ameliyatlarda kullanılmak üzere kulak üretiyor.

Haber Özeti

Avustralya Wollongong Üniversitesi araştırmacıları yeniden inşa (rekonstrüksiyon) ameliyatları için insan kulaklarını kopyalayabilen üç boyutlu biyo-yazıcı geliştirdi. 3D Alek adı verilen cihaz bir çok malzemeli biyo-üretim yazıcısı olarak geliştirildi. 3D Alek, insan kulağı yazdırmak için araştırmacıların özel olarak geliştirdiği bir biyo-mürekkep kullanıyor.

Biyo-mürekkepte insan kulağındaki kıkırdağın üretilmesi için kök hücreler kullanılıyor. Böylece teknolojisi ile yeniden inşa ameliyatı için ‘canlı kulak' üretilebiliyor.

Mikoti ameliyatını kolaylaştırıyor

Sydney Royal Prince Alfred Hastanesi (RPH) bu yüksek teknoloji ürünü biyo-yazıcıyı kullanan ilk hastane oldu. Araştırmacılar bu yeni teknoloji ile çocuklarda görülen dış kulağın az gelişmesi (mikroti) gibi durumlarda uygulanan karmaşık tıbbi prosedürlerde devrim yaratmaya bir adım daha yaklaşıldığını belirtiyor.

RPH Kulak Burun Boğaz Cerrahı Payal Mukherjee “Bu kulak deformasyonunu tedavi etmek oldukça zor çünkü dış kulak oldukça karmaşık bir 3 boyutlu yapı. Sadece uzunluk ve genişlik değil ayrıca yükseklik ve kafatasına göre çıkıntı da hesaplanmalı. Bu da biyo-baskı için çok heyecan verici bir alan anlamına geliyor. Çünkü kulağın şekli hastanın kendi doğal dokuları kullanılarak, kendi yüzüne göre tasarlanıp düzenlenebiliyor. Böylece ameliyat süresi kısalıyor, ortaya daha gelişmiş bir kozmetik sonuç çıkıyor ve hastanın vücudunun başka bir bölgesinden (genellikle göğüs kafesinden) kıkırdak doku nakli yapmaya da gerek kalmıyor.” diyor.

Bir sonraki aşama hastanın kök hücresinden biyo-mürekkep üretmek

İlk klinik deneylerde ekip, insanların normalde ameliyat sonrası atılan burun kıkırdağı gibi dokularından alınan kök hücreleri kullandı. Ancak araştırmacılar biyo-mürekkebi geliştirerek neticede hastanın kendi kök hücreleri ile kulak kıkırdağını üretmeyi hedefliyor. Böylece ameliyatta yerleştirilen implant hastanın kendi anatomisi ile de uyumlu olabilecek.

Mukherjee “Hastanın kulak anomalisine ve yüz özelliklerine uygun kulaklar yazdırabilmek istiyoruz.” dedi. Araştırmacılardan Gordon Wallace “Bu proje, temel bir çalışmayı stratejik bir uygulamaya dönüştürerek insanların hayatını daha iyi hale getirebilecek sağlık çözümleri üretme konusunda başarılı bir yol izlediğimizi gösteriyor. RPA'da bulunan bir 3D Alek ve bizim laboratuvarımızda bulunan bir kopyası ile bu klinik güçlüğü çözmek için pratik bir çözüm sunabilecek araştırmalarımızda sonraki aşamalara geçebileceğiz.” dedi.

Etiketler: » »
1082 Kez Görüntülendi.
e-ticaret paketleri
#

SENDE YORUM YAZ

8+5 = ?
#

3D YAZICILAR SAYESİNDE ORGAN NAKLİ KOLAYLAŞIR MI?” için 1 yorum

  1. justin tv : diyor ki:

    Makaleniz çok güzel olmuş…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Bu ayetler cemaatler için mi geldi?

    24 Aralık 2020 Köşe Yazıları

    İslam dininde tarikatlerin yeri nedir? Tarikatçilik, dincilik, cemaatçilik Kurana uygun mu? https://www.youtube.com/watch?v=H8WajNHTT3k Bu soruların cevabını gelin birlikte Kuranı Kerimden araştıralım. Bugün ülkemizde çeşitli tarikatlere bağlı birçok grup halinde cemaat bulunmaktadır. Prof. Dr. Esergül Balcı’nın 2018’de hazırladığı rapora göre Türkiye’de belli başlı 30 tarikat ve onlara bağlı 400 kol bulunuyor. Kaynak Cemaatler kendi ekosistemini oluşturmuş ve grupça hareket etmektedir. Peki bu gruplar için Kuran ne diyor? Âl-i İmrâ...
  • Kahlenberg(Alaman Dağı)

    23 Eylül 2020 Köşe Yazıları, Politika, Tarih, Tüm Manşetler

    Bazılarına göre Kahlenberg deyince akıllara Danimarkalı ünlü futbolcu Thomas Kahlenberg gelebilir. Oysa tarihimizin dönüm noktalarından birisi olan bir muhaberenin yaşandığı yerin adıdır Kahlenberg. Günümüzde orta Avrupa da olan Viyana’ya gelen herkesin çıktığı veya çıkarıldığı, İstanbul’daki Çamlıca tepesine benzeyen tepedir. 12 Eylül 1683'te Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu orduları arasında yapılan meydan muhasebesi Kahlenberg Muharebesi ya da Osmanlıların verdiği isimle Almandağı Muharebesi olarak bilinir. Muhar...
  • 40 Ton Altın’ın Hikayesi

    11 Eylül 2020 Köşe Yazıları, Tarih

    40 Ton Altın'ın Hikayesi ve Baş Rostolar Bir Umut Hikayesi Serisi devam ediyor. 40 Ton Altın'ın Hikayesi Başlıyor Burada dinleyecekleriniz gerçek hayat hikayelerinden esinlenerek kurgulanmış olabilir. Ufukta kara gözüktü. Suvari Bey heyecanlıdır. Yol boyunca Çarkçıbaşı ile görüşmüş bir aksilik çıkmaması için tanrıya dua etmiştir. Yolu uzun, yükü ağırdır. Tayfa yükten habersiz ama yükün önemini kaptanların ciddiyetinden anlamıştır. Korumalar eşliğinde bu gemi limana yanaşır.  Nihayet büyük yük ve büyük emanet Kitauların ülkesine ulaştırılmış...
  • Cin Nedir? Cinlerin Özellikleri Nelerdir?

    30 Temmuz 2020 Köşe Yazıları

    Cin, duyu organlarıyla algılanamayan, çeşitli şekillere girebilen, ateşten yaratılmış, ruhanî varlıklara verilen bir addır. Kuranı Kerimde Rahman Süresi 15.inci ayette şöyle tanımlanmaktadır: Cinleri dumansız, saf alevden yarattı. “CİN” adıyla bilinen gerçeği itibarıyla insan gözü tarafından görülemeyen bazen de sahip oldukları özellikler dolayısıyla, bazı insanlara maddemsi görüntüler verebilen canlılardır. Kur’ân-ı Kerîm’de “CİN” kelimesiyle tanımlanan; halk arasında “peri”, “dev”, “hayalet”, “cin”, “ecinni” diye bilinen; görüntülerine gö...