logo

Bitcoin Ponzi mi? BTC Nedir? Bitcoin Para Kazandırır mı?

Tahsin AKIN

facebooktwitter
Tahsin AKIN
tahsin@tahsinakin.com
Bitcoin Ponzi mi? BTC Nedir? Bitcoin Para Kazandırır mı?

ortaya çıktığı günden beri tartışma konusu oldu. Hızlı yükseliş ve düşüşleri ile sık sık gündeme geliyor. Film ve dizilerde de konu edilen bu bitcoin nedir? Bitcoin bir dijital elektronik para birimidir. Sembolü: ฿, Kısaltma:
Bitcoin türevi ETH, LTC, BCH vb. binlerce kripto para da bulunmaktadır. Bunlara da denmektedir.

Bitcoin'in merkezi var mı? Bir merkez bankası veya resmi kuruluş ile bağı olmayan merkezsiz bir para birimi olduğu söylenir. Gizli kurucuları merkezsiz olduğu görünümünü vermek istemektedirler. Rothschild ailesi ile de anıldığı oldu. Bilinen kurucusu 'dur. Satoshi kurucu olarak gözükse de bu gerçek isim değildir. Craig Steven Wright gerçek Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etti ama henüz ıspatlayamadı. Halen daha BTC zenginleri listesinde yer alıyor.

Bitcoin Para Birimi mi?

Bitcoin, Amerika Birleşik Devletleri'nde 2013 yılında sanal para birimi olarak sınıflandırılmaya alınmıştır. 2015 yılında ise Emtia Vadeli İşlem Komisyonu, Bitcoin'i emtia olarak kabul etmiştir. Bu gelişme sonucunda Bitcoin'in bir fon olduğu kabul görmüştür. İngiltere de bitcoini kabul etmiş durumda, bitcoin ile yapılan işlemlerden vergi almaktadır. Bitcoin dijital para olarak BTC borsalarında işlem görmektedir. Birçok ülkenin kendi para birimi ile alıp satabildiği bir emtiadır. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır. İlk bitcoin ile alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşti. Dünya genelinde 5000 adet üzerinde BTC ATM'si bulunmaktadır. Ülkemizde de bitcoin kullanılmakta ve yasal olarak bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Bitcoin mi? Karşılığı Var mı?

Ponzi kelimesi Charles PONZI'den gelmektedir. Ponzi sistemi ya da şeması, adını 1920'lerde kar payı dağıtım sistemi ile duyuran ve sonrasında da kısa sürede çöken ve arkasında “dolandırılmış” on binlerce kişi bırakan Charles PONZI'den alıyor. Bitcoin aslında bir kar payı dağıtmıyor. Ama bitcoinde daha şimdiden birçok insanı zarara uğratmış durumda. Günlük ani yükseliş ve düşüşlerle insanlara bu kadar da olmaz ki dedirten ve birkaç dakika içerisinde 25%'lik bir düşüşle acaba dolandırılıyor muyuz? Hissini veren bir kripto para birimidir.

Finans gazetecileri, analistler, ekonomistler ve yatırımcılar bitcoin'in gelecekteki olası değerini tahmin etmeye çalışmaktadırlar. Ekonomist John Quiggin Nisan 2013'te “bitcoin en nihayetinde sıfır değerlerine ulaşacak, ancak ne zaman söylemek mümkün değil” demiştir”. Benzer bir tahmin de Kasım 2014'te ekonomist Kevin Dowd tarafından yapılmıştır.

Bitcoinin ponzi oyunu olduğuna dair endişeler üzerine Chicago Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan Eric Posner, 2013'te “gerçek bir ponzi oyunu sahtekarlıktır, bitcoin ise aksine kolektif bir sanrılığa benzer” dedi”. 2014'te hem Dünya Bankası hem de İsviçre Federal Konseyi tarafından hazırlanan raporlar bitcoin ve ponzi oyunu üzerine olan endişeleri inceledi ve bitcoin'in Ponzi oyunu olmadığı sonucuna vardı.

Bitcoin gibi Altcoinlerde de ponzi şüphesi var. Yazılımsal olarak üretilip piyasaya sürülmektedir. Madencilik ile de sisteme yeni insanların katılması sağlanıyor ve yazılımsal döngü ile kripto paranın adedi artırılmaktadır. Daha net anlaşılması için bir örnek verelim. Bir şirket ABC isminde bir kripto para birimi çıkarıp toplam adedin 1 Milyar tane olduğunu belirtip bunları piyasa arz edebilir. Ve her bir adedin tutarını 1 Dolar olarak belirleyebilir. Hayali olarak oluşturduğumuz ABC kripto parası herhangi bir borsada satışa çıkıp tamamının satılması durumunda bu şirket sadece yazılımsal bir çalışma ile 1 Milyar Dolar kazanmış olacaktır. Bu durum ülkeler için aynı zamanda büyük bir tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Hayali olarak üretilen bir kripto para karşılığında bankalardan para çekilebiliyor ve bu bankacılık sistemini çökertebilir.

Bitcoin cüzdanı Xapo'nun kurucusu Wences Casares Bloomberg televizyonunda Bitcoin'un başarıya ulaşması yıllar sürebilecek bir deney olduğunu ve başarısızlık ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi. Bitcoin başarısız olursa BTC mucitleri tüm dünyayı milyarlarca dolar zarara uğratmış olacak ve belki de tarihin en büyük ponzisi bitcoin olacaktır.

Bitcoin ponzi tartışmaları yeni değil. Bitcoin'in bittiğine dair de haberler de yapılmıştı. Forbes dergisi 2011 yılı Haziran ayında bitcoin'in bittiğini ilan etmiş, bu ilanı Ağustos 2011'de Gizmodo Avustralya dergisi takip etmiştir. Ocak 2015'te USA Today belirtilen bitcoin için “küllüğe gitti ” başlığı atarken Telgraf “bitcoin deneyi bitti” başlığı ile haberini duyurmuştu.

Bitcoin Kazandırır mı?

Bitcoin bazılarına göre yatırım aracı, bazılarına göre ise sigortadır. Bitcoin borsalarında bir günde zengin olup emekli olabileceğiniz gibi bir günde iflas da edebilirsiniz. Bir haberde Binance borsasında işlem gören Chainlink (LINK) USDT işlem çiftinde 12 Mart 2020 tarihinde 0.0001 dolara kadar düştü. 3 Dolar seviyesinde işlem görürken düşüşe başlayan LINK yediği satışla kısa süre içerisinde 30.000 kat düşerek 0.0001 dolara düşüp tekrar 2.5$ seviyesine çıktı. Yine aynı günlerde Yüzde Yetmiş'den daha fazla düşen Bull Coinlerde dikkatleri çekiyor. Düşüş rekorundan sonra ETHBULL ve diğer BULL BEAR coinler binance borsasından delist edildi. Zararlar ise tanzim edilemedi.

12 mart düşen altcoinler

Corona virüs kabusu başlamadan önce dünya genelinde borsalarda ciddi kayıplar yaşanmıştı ve ardından bitcoinde de ciddi düşüşler yaşandı. Geçtiğimiz gün ABD de petrol fiyatı eksi 40 dolara kadar geriledi. Bakalım bu durum piyasaları nasıl etkileyecek?

Etiketler: » » » »
1777 Kez Görüntülendi.
e-ticaret paketleri
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?
#

Bitcoin Ponzi mi? BTC Nedir? Bitcoin Para Kazandırır mı?” için 1 yorum

  1. 3yorhan : diyor ki:

    Charles ponzi örneği kötüymüş. Bizim gibi titan, saadet zinciri, çiftlik bank gibi olaylardan çok çekmiş milletler için korkutucu. Üstad acaba günün birinde su kadar bitcoin im var alın bitcoin i verin TL mizi dense ilgili kurum bunun TL karşılığını verir mi?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Bu ayetler cemaatler için mi geldi?

    24 Aralık 2020 Köşe Yazıları

    İslam dininde tarikatlerin yeri nedir? Tarikatçilik, dincilik, cemaatçilik Kurana uygun mu? https://www.youtube.com/watch?v=H8WajNHTT3k Bu soruların cevabını gelin birlikte Kuranı Kerimden araştıralım. Bugün ülkemizde çeşitli tarikatlere bağlı birçok grup halinde cemaat bulunmaktadır. Prof. Dr. Esergül Balcı’nın 2018’de hazırladığı rapora göre Türkiye’de belli başlı 30 tarikat ve onlara bağlı 400 kol bulunuyor. Kaynak Cemaatler kendi ekosistemini oluşturmuş ve grupça hareket etmektedir. Peki bu gruplar için Kuran ne diyor? Âl-i İmrâ...
  • Kahlenberg(Alaman Dağı)

    23 Eylül 2020 Köşe Yazıları, Politika, Tarih, Tüm Manşetler

    Bazılarına göre Kahlenberg deyince akıllara Danimarkalı ünlü futbolcu Thomas Kahlenberg gelebilir. Oysa tarihimizin dönüm noktalarından birisi olan bir muhaberenin yaşandığı yerin adıdır Kahlenberg. Günümüzde orta Avrupa da olan Viyana’ya gelen herkesin çıktığı veya çıkarıldığı, İstanbul’daki Çamlıca tepesine benzeyen tepedir. 12 Eylül 1683'te Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu orduları arasında yapılan meydan muhasebesi Kahlenberg Muharebesi ya da Osmanlıların verdiği isimle Almandağı Muharebesi olarak bilinir. Muhar...
  • 40 Ton Altın’ın Hikayesi

    11 Eylül 2020 Köşe Yazıları, Tarih

    40 Ton Altın'ın Hikayesi ve Baş Rostolar Bir Umut Hikayesi Serisi devam ediyor. 40 Ton Altın'ın Hikayesi Başlıyor Burada dinleyecekleriniz gerçek hayat hikayelerinden esinlenerek kurgulanmış olabilir. Ufukta kara gözüktü. Suvari Bey heyecanlıdır. Yol boyunca Çarkçıbaşı ile görüşmüş bir aksilik çıkmaması için tanrıya dua etmiştir. Yolu uzun, yükü ağırdır. Tayfa yükten habersiz ama yükün önemini kaptanların ciddiyetinden anlamıştır. Korumalar eşliğinde bu gemi limana yanaşır.  Nihayet büyük yük ve büyük emanet Kitauların ülkesine ulaştırılmış...
  • Cin Nedir? Cinlerin Özellikleri Nelerdir?

    30 Temmuz 2020 Köşe Yazıları

    Cin, duyu organlarıyla algılanamayan, çeşitli şekillere girebilen, ateşten yaratılmış, ruhanî varlıklara verilen bir addır. Kuranı Kerimde Rahman Süresi 15.inci ayette şöyle tanımlanmaktadır: Cinleri dumansız, saf alevden yarattı. “CİN” adıyla bilinen gerçeği itibarıyla insan gözü tarafından görülemeyen bazen de sahip oldukları özellikler dolayısıyla, bazı insanlara maddemsi görüntüler verebilen canlılardır. Kur’ân-ı Kerîm’de “CİN” kelimesiyle tanımlanan; halk arasında “peri”, “dev”, “hayalet”, “cin”, “ecinni” diye bilinen; görüntülerine gö...