logo

New York’un Gerçek Sahibi Fareler

New York’un Gerçek Sahibi Fareler

Virüs salgını günlerinde çöplerin azalması fare sayılarını da azalır mı diye beklerken New York ta aksi bir durum ortaya çıktı. Verilere göre fare sayıları daha da artmış. Öyle ki artı New York’un gerçek yerlisi farelerdir diyenler bile var.
Amerikan Ulusal Bilim Akademisi’nin 10 milyonun üstünde nüfusu olan mega-kentler arasında yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre New York dünyada en çok “enerji harcayan, çöp üreten ve doğal kaynak kullanan” şehir. New York’un en yakın rakipleri Tokyo, Mumbai ve İstanbul.
2016 raporlarına göre geçtiğimiz yıl kentin 5 mahallesinden, yani Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten İsland bölgesinden 3 milyon 200 bin ton çöp toplanmış. Bunu nüfusa bölersek, kış başına yaklaşık 325 kilo çöp düşüyor. Şehir nüfusunun giderek artmasına rağmen çöp toplama ve geri dönüştürme sistemi yetersiz kalıyor. Bu da milyonlarca kişinin yaşadığı ve turistlerin akın ettiği kente kötü bir görüntü veriyor. New York Belediyesi’nin çöp toplama hizmeti, özel şirketler tarafından yürütülüyor ve özellikle kış aylarında sık sık aksıyor. Bu durum en pahalı mahallerden, Brooklyn ve Bronx’ta da gözlemlenebiliyor. New York Times gazetesinin haberlerine göre kentin yardım hattı 311’e yapılan şikayetlerin büyük çoğunluğunu çöp ve fare sorunu oluşturuyor.
Çöplerin sokaklarda saatlerce kalması yüzünden New York’ta ayrıca büyük bir haşerat ve fare sorunu da var. Yaklaşık 2 milyon fare, New York sokaklarını mesken edinmiş. Fareler New York halkının “en sık karşılaştıkları komşular” olarak tanınıyor. Sorun o kadar büyük ki New York Belediyesi New Yorklular’a farelerden kurtulma yöntemleriyle ilgili bedava kurslar bile öneriyor. Buna rağmen metro tünellerinde ve çöp yığınlarının bulunduğu sokaklarda mutlu mesut yaşayan fareleri bir türlü kontrol altına alamayan Belediye, en son çözümü ise SenesTech biokimya şirketinin ürettiği doğum kontrolu ilacı ContraPest ile bulmaya çalışıyor.
SenesTech uzmanlarına göre fareleri sokak veya mahalleri temizleyerek yok etmek mümkün değil, çünkü üreme hızları çok yüksek. Fareler için özel üretilen zehirse lezzetli, başka hayvanlara zararı yok ve gerek dişi, gerek erkek farelerin üretkenliğini bitiriyor ve çevreye zararlı olmadığı söyleniyor. Zehri alan fare 8 ila 12 ay daha yaşıyor ve üreme şansı olmadan normal koşullar yüzünden ölüyor.
New York Belediyesi Nisan ayında SenesTech ile birlikte ContraPest adlı bu yeni zehiri kullanmaya başladı. Özellikle kentte fare sorununun yüksek olduğu semtlerde denenen zehirin işe yarayıp yaramadığınıysa zaman gösterecek.

1665 Kez Görüntülendi.
e-ticaret paketleri
#

SENDE YORUM YAZ

10+8 = ?
#

New York’un Gerçek Sahibi Fareler” için 2 Yorum

  1. 3yorhan : diyor ki:

    Yeşil yol filminde bir fare vardı. Adı bay cingıls idi.

  2. 3yorhan : diyor ki:

    Fareler her yerde feyk ve cirit atıyormuş. Metro da uyuyan evsiz barksızların üzerinde bile sıçrıyorlarmış