logo

Gelirlerine Göre En Büyük 10 İlaç Firması

Gelirlerine Göre En Büyük 10 İlaç Firması

İnsanlığı kasıp kavuran virüs salgını döneminde ilaç şirketlerinin adı gündemden hiç düşmüyor. Böyle olunca en büyük ilaç şirketleri hangileridir diye incelemek gerekiyor
Yıllık gelirlerine göre bakılacak olursa;
1- Johnson & Johnson
ABD menşeili bu şirket rapora göre 2017 yılında 76.4 milyar dolar gelir elde etti ve şu anda dünyanın en büyük ilaç firması olarak kabul ediliyor. Firma, son dönemlerde karını her geçen yıl artırıyor.
Ar-Ge çalışmalarına önem veren firmanın son 5 senede çıkardığı ürünler, şirketin karının yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Johnson & Johnson her sene ortalama 10 milyar dolar araştırma geliştirme ve laboratuvar çalışmalarına harcarken, kozmetik ve hijyenik ürünler üreten çok uluslu bir yapıya sahip.
2- Pfizer
Türkiye’deki faaliyetlerine 1957 yılında başlayan ABD menşeili Pfizer, dünyanın en büyük ikinci ilaç firması konumunda yer alıyor. Johnson & Johnson’ın büyük oranda kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ürettiğini farz edersek Prfizer için “dünyanın en büyük ilaç firması” demek yanlış olmaz.
1849 yılında Charles Pfizer ve Charles Erhart tarafından kurulan firmanın 2020’ye gelindiğinde yıllık geliri yaklaşık 50 milyar dolar civarında. Lyrica, Enbrel, Tygacil ve Viagra gibi popüler ilaçları üreten şirket, farklı iş planları yapsa da 2018 yılında mevcut sistemini devam ettirme kararı almıştı.
3- Novartis
İsviçre’nin Basel şehrinde 1996 yılında kurulan çok uluslu şirket Novartis, eczacılık sektörüne gireli çok uzun süre olmasa da 2020 yılına gelindiğinde yıllık 50 milyar dolara yakın gelir elde ederek kısa sürede sektör devleri arasına girmeyi başardı. Yaklaşık 125 bin çalışanı olan Novartis’in en çok satan ilaçları arasında Cosentyx, Entresto, Promacta/Revolade, Tafinlar+Mekinist, Alcon ve Sandoz yer alıyor.
4- Sinopharm Group
Çin’in devlet şirketlerinden biri olan Sinopharm Group yıllık 42 milyar dolara yakın geliriyle ülkenin alanındaki en büyük ilaç firması konumunda yer alıyor.
Ülkedeki en büyük 22’inci şirket olan Sinopharm ilaç üretim, araştırma ve geliştirmenin yanında Çin’deki en büyük tıbbi malzeme dağıtım şebekesine sahip.
Şirket 2017 yılında gelirini bir önceki seneye göre yüzde 7.5 oranında artırmıştı.
5- Hoffmann-La Roche
1896 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde kurulan Fritz Hoffmann-La Roche tarafından kurulan şirket yıllık yaklaşık 40 milyar dolar gelir elde ediyor.
Dünya vitamin pazarının yaklaşık yüzde 40’ına sahip olan ve bu alanda dünya lideri olan firma, 26 farklı ülkede üretim yapıyor.
İlaç sektöründeki tekelcilik faaliyetleri sebebiyle birçok ülkede ceza alan firma 2001 yılında ABD’de 500 milyon dolar, aynı yıl Avrupa Komisyonu tarafından da 462 milyon euro cezaya çarptırılmıştı. Şirketin dünya genelinde 90 bini aşkın çalışanı bulunuyor.
6- Sanofi
Fransa merkezli şirket 2004 yılında Sanofi-Synthélabo ile Aventis şirketlerinin birleşmesi sonucu kuruldu. 2017 yılında 42 milyar dolar gelir elde eden şirketin dünya genelinde 100 binden fazla çalışanı bulunuyor. Firma, ilaç ar-ge faaliyetleri yanında aşı geliştirme çalışmalarıyla da biliniyor. Dev şirket ar-ge çalışmalarına yıllık 6.5 milyar dolar harcıyor.
7- GlaxoSmithKline
Aralık 2000’de Londra’da kurulan İngiltere merkezli GlaxoSmithKline yıllık 40 milyar dolara yakın geliriyle dünyanın en büyük ilaç firmaları arasında üst sıralarda yer alıyor.
Kısaca GSL olarak bilinen firma ilaç ar-ge çalışmaları yanında ürettiği kişisel bakım ürünleri ve aşılarıyla da biliniyor.
2017 yılında gelirini yüzde 8 artıran GSL, Glaxo Wellcome ve SmithKline Beecham şirketlerinin birleşmesi sonucunda 2000 yılında kurulmuş olsa da, bu ilaç firmalarının tarihi 18. yüzyıla kadar dayanıyor.
8- Merck & Co
1891 yılında, 1668 yılında Merck ailesi tarafından kurulmuş olan Alman Merck KGaA firmasının yan kuruluşu olarak ticari faaliyetlerine başlayan ABD merkezli Merck & Co., I. Dünya Savaşı sırasında ABD hükûmeti tarafından kamulaştırıldı ve daha sonra 1917’de bağımsız bir Amerikan şirketi olarak yeniden kuruldu.
Yıllık 40 milyar dolara yakın gelir elde eden şirket Kuzey Amerika’da Merck & Co. olarak faaliyet gösterirken, Almanya’nın Darmstadt şehrinde bulunan orijinal Merck şirketi, Merck isminin haklarına sahip.
Senelik ar-ge çalışmalarına 7.3 milyar dolar harcayan Merck & Co’nun genel merkezi New Jersey’de olup ABD’nin en büyük 78. şirketi konumundadır.
9- Bayer
İlk olarak 1 Ağustos 1863’te boya üretimi için kurulan Almanya merkezli şirket 1888’de Duisberg Sağlık Ürünleri Departmanı’nı kurdu ve Merkezi Bilimsel Laboratuvar’ı oluşturdu. Bu iki kurum, birçok öncü buluşa ev sahipliği yaptı.
Yıllık yaklaşık 30 milyar dolar gelir elde eden Bayer firması 1912 yılında Köln’ün 25 kilometre kuzeyinde yer alan Leverkusen şehrine taşındı.
Dünyanın en popüler ağrı kesicisi olan Aspirin’i üreten firma, ilaç dışında kişisel bakım ve hayvan sağlık ürünleri de üretiyor.
10- Gilead Sciences
1987 yılında Michael L. Riordan adlı bir doktor tarafından Oligogen ismiyle kurulan kaliforniya merkezli ABD’li şirket uyuşturucuları araştıran, geliştiren ve ticarileştiren bir Amerikan biyofarmasötik şirketidir.
Şirket öncelikle Harvoni ve Sovaldi dahil olmak üzere AIDS, kanser, karaciğer ve solunum yolları hastalıklarına karşı antiviral ilaçlara odaklanmaktadır.
Yıllık yaklaşık 26 milyar dolar gelir elde eden firma, 2017’de 12 milyar dolar harcayarak Kite Pharma ve Cell Design laboratuvarlarını kurdu.

2057 Kez Görüntülendi.
e-ticaret paketleri
#

SENDE YORUM YAZ

7+10 = ?
#

Gelirlerine Göre En Büyük 10 İlaç Firması” için 1 yorum

  1. 3yorhan : diyor ki:

    bu ilaç şirketleri için bir zamanlar; gelir elde etmek için kanseri bile bile yayıyorlar insanlığı yok edecekler diyorlardı. şimdi kurtarıcı mehdi gözüyle bakıyorlar muhtemelen salgın yavaşlayınca yeniden kötü hale gelirler.