OHA Haber

Akıllı telefonlardaki adım sayar nasıl çalışıyor?

Güncel akıllı telefon modellerin çoğunda bulunan adım sayar özelliği dikkatlerden kaçmamıştır. Bu uygulamanın nasıl çalıştığını merak edenler için; hareket sensörleri ve konum verisi baz alınarak, kullanıcıya en doğru bilgiyi vermeye çalışıyor. Hareket sensörü, yaptığınız hareketleri algılarken konum verisi, kat ettiğiniz mesafeyi değerlendiriyor. Böylece hareket sensöründen alınan veriler ve konum verileri bir araya getirilerek adım sayınızı tespit ediyor.
Bu uygulama akıllı telefonlar çıkmadan önce de vardı. Şöyle ki;
Pedometre
Adından da anlaşılabileceği gibi pedometre yani adımsayar, bir kişinin yürürken attığı adımları sayan cihazdır. Uzmanlara göre, yetişkin bir insanın sağlıklı kalabilmesi için günde en az 10.000 adım atması gerekiyormuş. Ancak hiç kimsenin attığı adımları ilk birkaç yüzden sonra saymaya devam edememesi, adımsayarın popülerleşmesini sağlamıştır.

Günümüzde iki tip teknoloji ile üretilen pedometre mevcuttur.
1 – Eski tip pedometre
Mekanik bir yapıya sahip olan eski tip pedometreler, bir top ya da benzeri bir cismi barındıran ve sallandıkça adım atıldığını düşünen türden bir çalışma mantığına sahiptir. Bu tip pedometreler sallanmayı mekanik bir şekilde algılayıp adım olarak ele aldığından, çok da verimli olmamışlardır.
2 – Dijital Pedometre
Dijital adımsayarlar, daha yeni ve gelişmiş teknoloji kullanarak adım sayarlar. Cihazın içerisinde yer alan bir yazılım, atılan adımları kaydeder. Eski tip cihazlarda yer alan topun yerine, dijital olanlarda jiroskop ya da benzeri bir donanım yer almaktadır.

Dijital pedometrelerin üst modellerinde, atılan adımları mesafeye dönüştürmeyi sağlayan ya da harcanan kaloriyi gösteren hesaplayıcılar da bulunur.

Exit mobile version