logo

Akıllı telefonlardaki adım sayar nasıl çalışıyor?

3yorhan

3yorhan
orhanyusuf@gmail.com
Akıllı telefonlardaki adım sayar nasıl çalışıyor?

Güncel akıllı telefon modellerin çoğunda bulunan adım sayar özelliği dikkatlerden kaçmamıştır. Bu uygulamanın nasıl çalıştığını merak edenler için; hareket sensörleri ve konum verisi baz alınarak, kullanıcıya en doğru bilgiyi vermeye çalışıyor. Hareket sensörü, yaptığınız hareketleri algılarken konum verisi, kat ettiğiniz mesafeyi değerlendiriyor. Böylece hareket sensöründen alınan veriler ve konum verileri bir araya getirilerek adım sayınızı tespit ediyor.
Bu uygulama akıllı telefonlar çıkmadan önce de vardı. Şöyle ki;
Pedometre
Adından da anlaşılabileceği gibi pedometre yani adımsayar, bir kişinin yürürken attığı adımları sayan cihazdır. Uzmanlara göre, yetişkin bir insanın sağlıklı kalabilmesi için günde en az 10.000 adım atması gerekiyormuş. Ancak hiç kimsenin attığı adımları ilk birkaç yüzden sonra saymaya devam edememesi, adımsayarın popülerleşmesini sağlamıştır.

Günümüzde iki tip teknoloji ile üretilen pedometre mevcuttur.
1 – Eski tip pedometre
Mekanik bir yapıya sahip olan eski tip pedometreler, bir top ya da benzeri bir cismi barındıran ve sallandıkça adım atıldığını düşünen türden bir çalışma mantığına sahiptir. Bu tip pedometreler sallanmayı mekanik bir şekilde algılayıp adım olarak ele aldığından, çok da verimli olmamışlardır.
2 – Dijital Pedometre
Dijital adımsayarlar, daha yeni ve gelişmiş teknoloji kullanarak adım sayarlar. Cihazın içerisinde yer alan bir yazılım, atılan adımları kaydeder. Eski tip cihazlarda yer alan topun yerine, dijital olanlarda jiroskop ya da benzeri bir donanım yer almaktadır.

Dijital pedometrelerin üst modellerinde, atılan adımları mesafeye dönüştürmeyi sağlayan ya da harcanan kaloriyi gösteren hesaplayıcılar da bulunur.

7051 Kez Görüntülendi.
e-ticaret paketleri
#

SENDE YORUM YAZ

6+1 = ?
#

Akıllı telefonlardaki adım sayar nasıl çalışıyor?” için 1 yorum

  1. 3yorhan : diyor ki:

    Türk dil Kurumuna Göre adımsayar:Yürüme sırasında gerçek sonuçlara varabilmek için geçilen yerin uzunluğunu anlayabilmek amacıyla ayağa veya bele takılan alet, pedometre.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Bu ayetler cemaatler için mi geldi?

    24 Aralık 2020 Köşe Yazıları

    İslam dininde tarikatlerin yeri nedir? Tarikatçilik, dincilik, cemaatçilik Kurana uygun mu? https://www.youtube.com/watch?v=H8WajNHTT3k Bu soruların cevabını gelin birlikte Kuranı Kerimden araştıralım. Bugün ülkemizde çeşitli tarikatlere bağlı birçok grup halinde cemaat bulunmaktadır. Prof. Dr. Esergül Balcı’nın 2018’de hazırladığı rapora göre Türkiye’de belli başlı 30 tarikat ve onlara bağlı 400 kol bulunuyor. Kaynak Cemaatler kendi ekosistemini oluşturmuş ve grupça hareket etmektedir. Peki bu gruplar için Kuran ne diyor? Âl-i İmrâ...
  • Kahlenberg(Alaman Dağı)

    23 Eylül 2020 Köşe Yazıları, Politika, Tarih, Tüm Manşetler

    Bazılarına göre Kahlenberg deyince akıllara Danimarkalı ünlü futbolcu Thomas Kahlenberg gelebilir. Oysa tarihimizin dönüm noktalarından birisi olan bir muhaberenin yaşandığı yerin adıdır Kahlenberg. Günümüzde orta Avrupa da olan Viyana’ya gelen herkesin çıktığı veya çıkarıldığı, İstanbul’daki Çamlıca tepesine benzeyen tepedir. 12 Eylül 1683'te Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu orduları arasında yapılan meydan muhasebesi Kahlenberg Muharebesi ya da Osmanlıların verdiği isimle Almandağı Muharebesi olarak bilinir. Muhar...
  • 40 Ton Altın’ın Hikayesi

    11 Eylül 2020 Köşe Yazıları, Tarih

    40 Ton Altın'ın Hikayesi ve Baş Rostolar Bir Umut Hikayesi Serisi devam ediyor. 40 Ton Altın'ın Hikayesi Başlıyor Burada dinleyecekleriniz gerçek hayat hikayelerinden esinlenerek kurgulanmış olabilir. Ufukta kara gözüktü. Suvari Bey heyecanlıdır. Yol boyunca Çarkçıbaşı ile görüşmüş bir aksilik çıkmaması için tanrıya dua etmiştir. Yolu uzun, yükü ağırdır. Tayfa yükten habersiz ama yükün önemini kaptanların ciddiyetinden anlamıştır. Korumalar eşliğinde bu gemi limana yanaşır.  Nihayet büyük yük ve büyük emanet Kitauların ülkesine ulaştırılmış...
  • Cin Nedir? Cinlerin Özellikleri Nelerdir?

    30 Temmuz 2020 Köşe Yazıları

    Cin, duyu organlarıyla algılanamayan, çeşitli şekillere girebilen, ateşten yaratılmış, ruhanî varlıklara verilen bir addır. Kuranı Kerimde Rahman Süresi 15.inci ayette şöyle tanımlanmaktadır: Cinleri dumansız, saf alevden yarattı. “CİN” adıyla bilinen gerçeği itibarıyla insan gözü tarafından görülemeyen bazen de sahip oldukları özellikler dolayısıyla, bazı insanlara maddemsi görüntüler verebilen canlılardır. Kur’ân-ı Kerîm’de “CİN” kelimesiyle tanımlanan; halk arasında “peri”, “dev”, “hayalet”, “cin”, “ecinni” diye bilinen; görüntülerine gö...