logo

26 Şubat 2020

Corona-Covit19-ACE2-proteinin Yapısı Çözüldü

Corona virüsünün insan hücrelerine yayılmasını sağlayan proteinin yapısı çözüldü.

Bilim insanları, corona virüsün insan hücrelerine tutunmasını ve yayılmasını sağlayan “çivi proteini” adı verilen enzimin yapısını çözmeyi başardı. “Livescience” internet sitesinde yer alan habere göre, ABD’nin Teksas Üniversitesinden araştırmacılar, Covid-19’un genom haritası kullanılarak üretilen numuneler üzerine yaptıkları çalışmada koronavirüsün insan hücresine nüfuz etmesini sağlayan “anahtar” enzimi tespit etti. Corona virüs numunesini laboratuvar ortamında insan hücreleriyle birleştiren araştırmacılar, krojenik elektron mikroskopisi adı verilen yöntemle hücreleri eksi 150 derecede soğutarak etkileşim halindeki enzimlerin kristalize olmasını sağladı. Bu yolla corona virüsün bulaşıcılığını sağlayan çivi proteinin haritasını çıkaran araştırmacılar, aynı zamanda insan hücresinde hangi enzimin koronavirüsün tutunmasını sağladığını da keşfetti.

BRT’de yayınlanan Sabah Haber’e konuk olan Kıbrıslı Türk bilim insanı, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, Koronavirüs’le mücadele konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışmalarına 1991 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde başladığını söyleyen Prof. Dr. Benter, yaptıkları çalışmalarda, ‘Angiotensin sistemi’nin yeni bir boyutunu ortaya çıkardıklarını söyledi.

Prof. Dr. Benter, Angiotensin 1-7 sistemi ve ACE/ 2 denilen enzim; yani proteinin saptandığını ve ortaya çıkan bu sistem üzerinden pek çok ilaç üretildiğini anlattı.

Virüslerin hücrenin içine girmek için ACE/ 2 proteinine bağandığını açıklayan Prof. Dr. Benter, bu proteinin bu anlamda bir kapı görevi gördüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Benter, “Eğer ACE/ 2 proteini durdurabilir ve bloke edebilirsek sorunu çözeriz. Bu proteini durdurabilmek için uzun zamandır yaptığımız çalışmalar bu anlamda ışık olacak” dedi.

Kişilerin farkında olmadan haftalarca bu virüsleri taşıyabileceğini belirten Prof. Dr. Benter, virüslerin her bünyede farklı seyrettiğini ve ölümlerin özellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığını açıkladı.
Kıbrıslı Türk bilim insanı Prof. Dr. Benter, aşıların geliştirilmesinin çok önemli olduğunu da ifade ederek, Türkiye Sağlık Bakanı’nın daveti üzerine görüşmeye gideceğini ve orada kurulacak bir ekiple çalışacaklarını açıkladı.

‘Corona virüsü en çok Asyalı erkekleri etkiliyor’

Şöyle bir sorun var virüsle ilgili, akciğere tutunduğu yer ACE/2 proteini. Ona tutunuyor ama o aynı zamanda akciğerde iltihabı önleyen bir protein. Onu bozduğu için aşırı bir iltihaplanma ve su toplama oluşuyor. Bu anlamda virüsün tutunduğu yer kötü denk geldi. O proteine tutunmasa böyle şeyler olmayacak.

*Peki biz ne yapacağız en büyük virüsün bulaşmasındaki etken el teması. Elin ağza götürülmesini engellemeliyiz. Çünkü virüs önce burna yerleşiyor, burnunuzdan elinize ve çevreye… Bu virüs üzerinde yağlı bir kapsül içeriyor. Bu yüzden yapışkan yerlere bayılır. Oralarda toplu taşımada tutunduğumuz yerler. Bu nedenle el yıkamak önemli. Yüzde 70’lik alkollü kolonya da etkili oluyor.

1333 Kez Görüntülendi.
e-ticaret paketleri
#

SENDE YORUM YAZ

8+10 = ?