Sodyum, kan basıncını kontrol eden, sinirlerin ve kasların düzgün çalışması için gerekli olan temel bir besindir. Ancak gerekli miktarın üzerinde alınan tuz son derece zararlıdır
Ortalama bir insanın ihtiyaç duyduğu günlük tuz tüketimi 1,5 gramdır. 5 gramın üzerinde tuz tüketimi sağlık açısından önerilmez. Ancak dünya sağlık örgütünün açıkladığı rakamlar tuz tüketiminin kişi başı 9-12 gram aralığında gerçekleştiğini gösteriyor.
Sofralarda kullanılan tuz, deniz tuzundan daha fazla sodyum içerir. Deniz tuzu mineral açısından zengindir, vücutta su kaybını azaltır ve tansiyonu dengeler. Son yıllarda deniz tuzunun kullanım oranı sağlıklı olması açısından artmakta
ABD ve Avrupa ülkelerinde tüketilen tuzun %75'i tuzluktan değil tüketilen hazır gıdalardan kaynaklanmaktadır. Hazır gıda ürünlerin yarattığı sağlık sorunlarından bir diğeri kontrolsüz ve gerektiğinden fazla tuz tüketimine sebep olmaktadır.
Pek çok besin grubu sodyum içerir dolayısıyla örneğin bir sebze yemeği hazırlandığından içeriğinde doğal olarak az miktarda tuz ihtiva eder. Ancak düşük tuz oranı insanlarda yemeklerin tatsız olduğu hissini uyandırır ve eklenen her gram tuz, bir yandan yemeğe tat verir bir yandan sağlınıza zarar verir.
Yemeklere tuz atmadan lezzet katmanın yolu baharatlar, şifalı bitkiler ve narenciye ile hazırlanacak çeşnilerle mümkündür.